Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Περί ηρωισμού και πως μετράς τα κότσια σου

Ο ηρωισμός βλαφτει λέει αρθρογράφος του Πολίτη.
Θέλω να σχολιάσω το πρόσφατο περιστατικό που πιάσανε κάποιοι πολίτες δυό ληστές. Βγήκανε κ ειπανε τη γνώμη τους μετά κάτι δημοσιογραφοι και απλοί πολίτες που λέγαν "λάθος των πολιτών, διακινδύνευσαν για λεφτά τράπεζας, αν τους πυροβολούσαν και χάναν τη ζωή τους ποιος θα τους έλεγε μπράβο;"

Πιο κάτω υπάρχει ένας πολύ απλός μετρητής της χρησιμότητας μας στην κοινωνία σε περιπτώσεις που χρειάζεται να δείξουμε ηρωισμό.

Με την λογική των πιο πάνω, θα μας κλεβουν μέρα μεσημέρι στην Πλατεία Ελευθερίας και θα στεκόμαστε να τους κοιτάζουμε μπας και μας κάνουν κακό. Μετά θα μας πιάνουν και τον κώλο. Μετά θα πηγαίνουμε να κάνουμε πιπί και δε θα το βρίσκουμε γιατί θα έχει κρυφεί πίσω από μια τρίχα.

Προς τους αριστερούς, διεθνιστάς και άρρωστους κομμουνιστάς: Δεν θέλω να φάνω υπερβολικά δεξιός, εθνικόφρων και φασίστας βάζοντας το όνομα του Γρηγόρη Αυξεντίου στο σχεδιάγραμμα. Κάλλιστα θα μπορούσα να βάλω το όνομα του Che Guevara Κυριάκου Μάτση στη θέση του. Ούτε το παίζω ήρωας, ίσως και να δίσταζα να κάνω οτιδήποτε στη θέση των πολιτών αυτών. Νομίζω ξέρω να ξεχωρίσω όμως - και κατά βάθος όλοι μας - ποιο είναι το σωστό που πρέπει να κάνει ο οποιοσδήποτε.


Share/Bookmark

13 σχόλια:

  1. Το σκεφτόμουν αυτό που λες και διερωτόμουν τι θα έκανα..Βέβαια δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσα εκείνη τη στιγμή, μάλλον θα τους έβαλλα κλάππαν. Καλά για τη γραφική παράσταση τι να πω; Έχεις μιαν Α' ευρηματικότηταν ρε παιδί μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ Πασχαλίνα. Επειδή δεν εχω ενδιαφέρον ζωή (get a life που λένε), να σας γράφω ποια είναι τα δέκα πράματα που αγαπώ (δεν θα βρω δέκα πράματα ως μισάνθρωπος), αναγκάζομαι να χρησιμοποιώ ότι μέσα διαθέτω να κάνω ποστς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλά δυνατό ποστ!!! Κακώς δεν θυμόμαστε τα άτομα που έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπίστουν τα δικαιώματά τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ενεργήσουμεν ανάλογα όταν βρεθούμε στην ίδια κατάσταση. Προσωπικά θαυμάζω τα άτομα που είναι σε εγρήγορση και ενεργούν άμεσα. Εγώ δεν το κρύβω ότι μάλλον ήταν να σιέσω πάνω μου...Και τότε θα παρακαλούσα να βρεθεί κάποιος όπως αυτούς τους πολίτες να πάρει την κατάσταση στα χέρια του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μα δεν το ξερατε οτι ο πολιτης ειναι δοσιλογη εφημεριδα?τυχαιο ειναι το γενι πολιτης?αυριο θα πουν εναι βλακεια που δεν λεμε στους τουρκους να περασουν απο εδω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγνώμη αλλά εγώ δεν κατάλαβα το σχεδιάγραμμα όσον αφορά το επίπεδο σου.
    Ο Γρ. Αυξεντίου ήταν δεξιός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όχι δε ξέρω αν ήταν δεξιός. Ούτε ο Superman πρέπει να είναι σίγουρα. Αλλά κάποιοι -όπως και εγω- θεωρούν τον Αυξεντίου ήρωα σωστά; Συνήθως είναι οι δεξιοι που τον θεωρούν ήρωα. Όπως συνήθως είναι κάποια αριστερά στοιχεία που κλέβουν ελληνικές σημαίες από σωματεία ή κάνουν βανδαλισμούς σε μνημεία "ηρώων".
    Μετά απ αυτή την παρένθεση, θέλω να πω ότι στο σχεδιάγραμμα αυτό δεν έχουν θέση οι λέξεις αριστερά ή δεξιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου Skonte,
    Το δικό μου σχόλιο είναι ότι
    εν θεωρώ σωστό να βάλω την ζωή μου σε κίνδυνο ούτε την ζωή άλλων συμπολιτών για κάτι ψωροχιλιάδες ευρώ που εννα κλέψουν κάποιοι που την τράπεζα!
    Τούτον εν σημαίνει ότι εν θα έκαμνα κάτι για να σταματήσω κάποιον που κλέφκει έναν γέρο, ή δέρνει έναν αλλοδαπό ή κατι που έχει σχέση άλλος συμπολίτης! Αλλά για την τράπεζα οποσδώποτε δεν θα το έκαμνα! Εν θα τους λείψουν ποττέ τα ριάλια! Η ίδια η τράπεζα δίνει οδηγίες στους υπαλλήλους της να μεν επέμβουν ποττέ αν τους ληστέψει κάποιος! Να τους δώσουν ότι θέλουν τζαι να τους αφήσουν να φύουν! Νομίζω και ελπίζω πως όσοι είπαν ότι κακώς επεμβήκαν οι πολίτες στην αποτροπή των ληστών να εννοούν τούτο που λαλώ! Για την τράπεζα εν θα ερίσκαρα τίποτε! Για οποιονδήποτε συμπολίτη πιστευκω (γιατί ποτέ εν ξέρω ποττέ πως εννα αντιδράσω) θα έκαμνα ότι έκοφκε ο νους μου την συγκεκριμένη στιγμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "δε θα το βρίσκουμε γιατί θα έχει κρυφεί πίσω από μια τρίχα" - LOL

    η λεκτική επαλήθευση λαλεί "noregis" - εννοεί παπαφιλίππου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ skonte,
    Καπου το έχασες, δικαιολογεισαι ομως, εδω ολοκληρος πρόεδρος τα έχασε.
    Ας πάμε στο προκείμενο:Το εαν θα γινεις ηρωας, με το σχετικό ρισκο που αυτό συνεπάγεται, εξαρτάται απο το αντιστοιχο όφελος.
    Τα 5 ταληρα που εσωσαν οι πολιτες αντιστοιχουν στο 0.00001 % του τζίρου της τράπεζας.
    Αρα, εαν σε σκοτώσει ο ληστής, πιθανον ο ιδιοκτητης της τράπεζας να γελά, γιατι θα το δεί καθαρα λογιστικά.
    Ενω εαν επιτεθει ενας κλέφτης στη γειτόνισσα, και το οφελος ειναι να μην της κλεψει π.χ μια LCD plasma και το μονοπετρο, το οφελος ειναι περισσοτερο και πιο σημαντικό. Επισης, εαν σε βλέπει με αλλο ματι πλεον η γειτόνισσα (π.χ. οταν πηγαίνει ο αντρας της για τόμπουλα να σε φωναζεις να αλλαξεις την λάμπα κ.λ.π.), αυτό μεγιστοποιεί το οφελος και ο κινδυνος ειναι αποδεκτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μμμ κοιταξε Οκυαλε μου. Περνάς έξω από τράπεζα και βλεπεις να μπουκαρουν μέσα δυο ληστες. Τι κανεις; Αν προσπαθησεις να τους σταματησεις, στο εγγυώμαι ότι θα νιώθεις καλά για τον εαυτό σου μέχρι τη μέρα που θα πεθάνεις. Αντιθετα αν βάλεις την ουρά στα σκέλια, δε θα περιμένεις την ώρα να πας σπίτι να φτύσεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη.
    Ναι οι τράπεζες ειναι αντιπαθητικες, και ναι δε θα φτωχήνουν. Αλλά θα το κάνεις για σένα, για την αξιοπρέπειά σου και για να στηρίξεις ακομα λίγο μιαν εποχή που ίσως μεγάλωσες και σύ και που όλα ήταν πιο φιλικά και ασφαλή. Για κάποια πράγματα δε θα έπρεπε να κοιτάμε το κέρδος πρώτα. Ελπιζω να μην το έκανα πολυ μελοδραματικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο/Η Okyalos άφησε ένα νέο σχόλιο για την ανάρτησή σας "Περί ηρωισμού και πως μετράς τα κότσια σου":

    E, λιγακι δραματικό το εκανες. Βασικά το μονο που λειπει ειναι η μουσική απο την "Λαμψη"(Μην μου πεις οτι την ξεχασες).
    Αυτα που λες εγω θα τα ενοιωθα εαν βοηθούσα καποιο που θα ητανε σε πραγματικά μεγάλη αναγκη, ωστε να αξίζει τον κίνδυνο.
    Απο την άλλη, φυσικά και θα γούσταρα, εαν οπως ελεγες, περπατουσα εξω απο μια τράπεζα και εβλεπα μια ληστεία, να κανω κατι να την αποτρέψω.
    Απλώς, εαν απο την άλλη κλεβανε ενα πιτσιρίκο, μαλλον θα πηγαινα πρωτα προς τα εκεί.

    Σχετικό άσμα

    http://www.youtube.com/watch?v=myfetwoS910

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολιτικοποίηση στα πάντα!!!!!!! Εγώ τούτο εκατάλαβα.... και λυπάμαι που ένας μπλόγκερ που διαβάζει γράφει και προβληματίζεται είναι ταυτόχρονα τόσο "κλειστόμυαλος"... ένα πράγμα χαίρομαι και σου παραδέχομαι ταυτόχρονα... το γεγονός ότι έβαλες ολόκληρη τη στήλη δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να διαβάσει ολόκληρο το άρθρο για να καταλάβει τι θέλει να πει ο ποιητής... Σίγουρα όχι αυτά που του καταλογίζεις... διάβαστο και συ, όχι το υπογραμμισμένο, ολόκληρο. Δεν ζητά την αδιαφορία του πολίτη, καταδικάζει αυτήν την αστυνομίας! και καυστηριάζει ταυτόχρονα την εκμετάλλευση των τραπεζών. Τώρα... αν εσύ κατάλαβες ότι παροτρύνει στην ανανδρία μάλλον αυτό το μπλοκ τόσο καιρό το επεξεργάζεται κάποιος άλλος. Δεν μου φάνηκες βλάκας! (Μαριάννα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστώ για το σχόλιο σου και που με ανάγκασες να ξαναδιαβάσω το άρθρο του Κωνσταντίνου. Δεν ξέρω που κολλάει η πολιτικοποίηση που λες. Στο ποστ δεν ηθελα να πολιτικοποιήσω τίποτα άσχετο αν στα σχόλια μας πήγε πλαγίως.
    Μου δίνεις την εντύπωση ότι ξέρεις τον αρθρογράφο και θέλεις να τον υπερασπιστείς. Διάβασα ξανά και τα κιτρινισμένα από μένα. Τους λέει ότι επειδή οι άλλοι είναι ανίκανοι και οι άλλοι είναι άπληστοι, εσείς μην κάνετε τίποτα ηρωικό. Γίνετε όλοι ανικανοι, άπληστοι ή χέστες. Άκουσα προκτές ότι ξανα έγινε απόπειρα ληστείας σε άλλη πόλη και τους αντιστάθηκε ο υπάλληλος. Σίγουρα οι μάστροι του δεν του είπαν να αντισταθεί σε ληστές. Το ένιωσε από μέσα του ότι δε θα το ανεχόταν άλλο και αντέδρασε. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να εκτιμήσεις. Αν φτάσαμε στο σημείο να κατακρίνουμε και τις κάποιες αμυδρές εκλάμψεις ηρωισμού τότε την έχουμε πολύ άσχημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

_______Φτιαγμένο με μεράκι και αγνή, καθαρή ειρωνεία________

____________________________________________________________________