Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Είναι ο Τερλικκάς το νέο Greek Idol;

Αγαπητοί φίλοι θα επιστρέψει το μπλογκ στις ρίζες του τις κυπριακές. Όχι δε θα αλλάξω την ταπετσαρία του μπλογκ σε γαδούρκα, ποδίνες και ξεροκαφκάλες με παπαρούνες. Είναι δουλειά του Aceras τούτα. Θα αναλύσουμε το τραγούδι Η λυερή τζε ο χάρος σε ερμηνεία Μιχάλη Τερλικκά. Παρακαλώ να σταματήσετε να ακούτε το Gummy Bear για λίγο και δώστε λίγη προσοχή εδώ. Βάλτε το να παίζει και διαβάζετε ταυτόχρονα. Ξέρω είναι δύσκολο. Πιο δύσκολο και από το να παρακολουθείτε το Φόντο Κόκκινο ξεμέθυστοι.



Η λυερή τζ’ ο χαρος.

Που δύσην ως ανατολήν τζ’ απού βορράν ως νότον
τζ’ απού τα πέρατα της γης τον κόσμον προσκαλώ τον.
Δώστε μου λλίην ακρόασιν για να σας τραουδήσω
τζ’ ούλλους σας μιάλους τζαι μιτσούς εννά σας κλαμουρίσω.

Έχουμε το Νησί τώρα να κλαμουριζούμαστε ευχαριστώ πολύ.

Μια λυερή μια όμορφη πάαιννεν στο περβόλιν
τζ’ εσύναεν τραντάφυλλα τζ’ έκαμνεν τα σερβόλιν.

Εν έχει αμφιβολία ότι είναι αποκύημα φαντασίας το τραγούδι διότι δεν γίνεται όμορφη Κύπρια να κουράζεται να πηγαίνει σε περιβόλια να μαζεύει τριαντάφυλλα, ειδικά με τα νύχια που βάφουν τώρα. Αλλά ας το ανεχτούμε χάριν ποιητικής αδείας.

Ο χάρος την αντάμωσεν στο δρόμον τζαι της λέει:
- Ώρα καλή σου λυερή τζαι κόρη παινεμένη.
- Καλώς τον τζαι τον χάρονταν στον μαύρον καβαλλάρην
που βρέθηκεν στην στράταν μου έννεν καλόν σημάιν.

Ο χάρος τη χαιρετά και αυτή του λέει καλώς τον; Αδύνατο, ως όμορφη νεαρή Κύπρια θα αγνοούσε επιδεικτικά όποιον και να ήταν που της μιλούσε στο δρόμο ιδιαίτερα επειδή δεν τον έβλεπε να οδηγεί και καμία Πόρσε. Είχε το γνώθι σ’ αυτόν όμως ότι he is bad news.

- Τράβα το κόρη λυερή τ’ αππάριν να ποδρώσει
στον λάκκον τράβα πότισ’ το τζαι πρίχου να νυκτώσει.

Ο χάρος εδώ επιδεικνύει πόσο σωβινιστής φαλλοκράτης είναι –κλασικός κυπραίος – αφού μόλις συναντά μια γυναίκα τη βάζει να κάνει δουλειές και θέλει να κάνει και γρήγορα, πριν να νυχτώσει διότι τον καρτερά και η μάμμα του.

- Εν μ’ έμαθεν η μάνα μου κτηνά να βαϊλίζω
την προίκαν μου μερόνυχτα έσει με τζαι πλουμίζω.

Κλασική απάντηση κακομαθημένης Κυπρίας που νομίζει ότι το σκατό της δε μυρίζει και ούτε να το σκεφτεί ο χάροντας ότι θα απλώσει αυτή χέρι σε κτηνά! Χαλόου! Αντίθετα έχει άλλες σοβαρές ασχολίες όπως το πλούμισμα της προίκας, διότι άλλωστε πως θα τυλίξουμε κανέναν καλό γαμπρό;

- Έναν μαντήλιν κέντα μου στο στήθος μου ν’ απλώσω
τζαι πόσα κάμν’ ο κόπος σου εγιώ να σε πκιερώσω.

Εδώ ο χάρος δείχνει υπομονή και θέληση να βρεί κάποιο κοινό έδαφος με την λυερή. Αντί να την πατσίσει όπως της αξίζει, αντίθετα της κάνει μια άλλη πρόταση ως διαλλακτικός μετροσέξουαλ που είναι, για κάτι που δε θα λερώσει τα χέρια της τουλάχιστο. Και είναι έτοιμος να πληρώσει όπως ξέρουν καλά οι κύπριοι άντρες να κάνουν, ώστε να δεηθεί να κάμει δουλειά η γυναίκα. Αλλά μήπως η λυερή εκτιμά τις θυσίες του Χάροντα; Όχι!

- Εν έχω χάροντα τζαιρόν μαντήλιν να κεντήσω
η μάνα μου με καρτερά έσσω μου να γυρίσω.

Ώστε; Εν έχουμε καιρό για τον Χάροντα τον μαύρο καβαλάρη; Ούτε για ένα μαντηλάκι, μια μπαντάνα έστω; Να κάνουμε Like την κάθε βλακεία που λένε οι 2500 φίλοι μας στο Facebook όμως, έχουμε χρόνο ε; Ακόμα λίγο να σε πιστέψουμε ότι είσαι γυναίκα του σπιτιού και δε γυρίζεις με το Swift σου στη Γρίβα Διγενή ως τα ξημερώματα.

Τον πάτσον της τον έδωκεν πονεί την τζεφαλήν της
τζ’ η μάνα μεσ’ στα κλάματα της κόρης της λαλεί της:
- Κέντα του κόρη κέντα του πέρκιμον τζαι χορτάσει
βάρτου την μαυροθάλασσαν με το καραβοστάσιν.
Κέντα την γην με τα δεντρά, τον ουρανόν με τ’ άστρη
τους κάμπους τζαι τους ποταμούς τα όρη τζαι τα δάση.

Ήταν καιρός αγαπητέ αναγνώστη. Ο Χάροντας αφού είδε ότι η λυερή ήταν προκλητική και αδιάλλακτη, την πατσίζει όπως της έπρεπε από ώρας. Και λίγους της έδωσε. Το ότι ισχυρίζεται ότι πονεί την κεφαλή της χρήζει απόδειξης, δηλαδή πρέπει να αποταθεί σε Αστυνομικό Σταθμό της περιοχής της, να πάρει παραπεμπτικό για τις Πρώτες Βοήθειες και εκεί ο εφημερεύων ιατρός να κάνει την διάγνωση. Ας μην τον καταδικάσουμε ακόμη και ο Σύνδεσμος για τη Βία στην Οικογένεια να κάτσει στα αυκά του. Η μάνα της – κλασσική Κυπραία μάνα – αφού κατέστρεψε την κόρην της τόσα χρόνια καλομαθαίνοντας την και κάνοντας την να πιστεύει ότι της αξίζουν μεγαλεία και γαμπροί με Audi Q7, ειδικά αφού την σπούδασε στο εξωτερικό, δείχνει διπλωματία και της προτείνει να του κεντήσει διάφορες αηδίες πάνω στο μαντήλι του όπως κάμπους, όρη και δάση. Εδώ ο Xάροντας μόνο με κανένα Tribal σχέδιο στο μαντήλι του θα καταλάγιαζε η μαύρη ψυχή του, ή άντε με κανένα Gormiti.

Τζαιρόν ο χάρος εν διά, στην μάναν του την παίρνει
λαλεί της: - Μάνα μου καλή, μάνα μου παινεμένη,
στρώννε τραπέζιν να δειπνά κρεββάτιν να τζοιμάται,
η λυερή που σούφερα τζ’ εμέναν ν’ αττυμάται.

Φτάνουμε στην κορύφωση του δράματος. Βγάλτε τα μαντήλια σας έξω αγαπητοί αναγνώστες. Η επιτομή του κυπρίου μαμάκια. Μόλις βρεί μια γυναίκα, την παίρνει της μάμας του να την εγκρίνει. Αλλά έτσι τον αναγιωσε τζείνη; Όποιαν καρτάνα βρίσκει μες τες στράτες να της τες φέρνει έσσω; Εν δούλα της η μάνα του; Να κάνει η λυερή τις δουλειές, κοτζάμ λεβέντη Χάρο της δίνουμε.

- Γιέ μου, μεν παίρνεις όμορφες, γιέ μου τες νιές μεν παίρνεις
μεν παίρνεις τα μιτσιά μωρά τζαι μάνες φαρμακώννεις.
- Να μεν παίρνω τες όμορφες, τες νιες να τες λυπούμαι,
να μεν παίρνω μιτσιά μωρά, χάροντας εν λοούμαι.

Εν κατακλείδι, είναι πολλά τα διδάγματα από το τραγούδι αυτό που θα μπορούσαν να πάρουν οι νέες κυπρίες ιδίως. Κατ αρχάς δε φταίτε εσείς, οι γονείς σας φταίνε που σας κατέστρεψαν. Δεύτερο, άμα σας μιλήσει ο χάρος ή πιο πιθανό κάποιος από την οργάνωση νεολαίας που είστε μέλη, μην τον κάνετε να νιώθει άβολα. Έχει συναισθήματα και αυτός. Μην του αρνείστε καμιά χάρη, ή να αποφεύγετε τη συντροφιά του, λες και είναι κανένας άπλυτος αξύριστος. Το ότι πολλοί στις νεολαίες ΕΙΝΑΙ άπλυτοι και αξύριστοι το προσπερνάμε.
Εσείς οι αρσενικοί, ένα να θυμάστε, να μην παίρνετε όμορφες, διότι δε ξέρετε τι προβλήματα βάζετε στο σβέρκο σας, όλοι θα την φλερτάρουν, είναι ψηλομύττες παλιοχαρακτήρες και μη ξεχνάτε και τα έξοδα των λούσων τους. Άμα γεράσουν λίγο θα σας μείνει μόνο ο παλιοχαρακτήρας. Δηλαδή πόσα μηνύματα και λαική σοφία εστοιβάκτηκε σε ένα τραγούδι 5 λεπτών είναι να θαυμάζει κανείς.

Share/Bookmark

8 σχόλια:

  1. Ρε σκόντε, μου πηρε 10 λεπτα να το διαβάσω και ουτε μια αναφορα στην Φιλιππινέζα της?
    Εγω νομισα οτι τελικά θα του εμπλεκε το μαντηλι η Φιλιππινέζα, και πισω τους θα πλακωνονταν ο Πολυδώρου με τον Κουλία.
    Ειναι πολύ καλό πάντως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ συμφωνώ. Μαύρη έπρεπε να την κάμει. Τι σημαίνει εν είσιεν χρόνο να κεντήσει σιορ? Ανοικοτζύρευτη, ακαμάκκισα. Να δεις που ούτε μελομακάρονα εν θα ήξερε να καμει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι πίνεις και δεν μας δίνεις, ειλικρινά διερωτούμαι κάποτε ειλικρινά...

    LOL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Οκυαλος Damn καιέλεγα τι ξεχασα. Ίσως να ήταν Κυριακή και έλειπε η Φιλιππινέζα τους, να πήγε στο φεστιβάλ της ΚΙΣΑ.

    @Αχαπαρη χαίρομαι που συμφωνάτε. Λίγο ξύλο κλείνει πόρτες και ανοίγει καμαρόπορτες (κρατητηρίου).

    @ριτσα χοχοχοχο

    @ Πασχαλίνα ή θα κάνουμε το κέφι μας ή θα το κλείσουμε το ρημάδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Like!

    Α ρε χάροντα... Ως κλασικός Κυπραίος εμυρίστηκες την κουκλάρα τη λιερή. Τζιε παρόλες τις αντιστάσεις της επήρες την τζ έσσω της μάνας σου.
    Αύριο που εννα σε απατά με τον Super man εννα βουράς τζιε να με φτάνεις.

    Πολλά καλή δουλειά Σκόντε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τούτο έλειπε Στάλω να αφήνουμε τις γυναίκες να κάνουν κουμάντο εδώ στην Κύπρο! Και επειδη ο Σουπερμαν είναι αλλοδαπός, θα την καταδικάσει η κοινωνία που τα εφτιαξε μαζί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. χαχαχαχα
    Γιατί οι Ρωσίδες εν καλύττερες που τον superman? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

_______Φτιαγμένο με μεράκι και αγνή, καθαρή ειρωνεία________

____________________________________________________________________