Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Η κλοπή από blogger συνεχίζεται

Θυμάστε πέρσι έτσι καιρό που ο Φιλελευθερος έπιασε μια φώτο του Twisted και την εκανε άρθρο χωρίς να αναφέρει τίποτα για την πηγή του; Και τελικά μετά από έντονα ποστ του Twisted και μερικών άλλων blogs, σε κάποιους ίδρωσε το αυτί και επικοινωνήσαν μαζί του απο εκείνη την εφημερίδα. Φτάσαν του σημείου να τυπώσουν και κάποια υπό τύπον απολογία. Λοιπόν αυτούς του Φιλελευθέρου, ετούτοι της εφ. Αλήθεια τους κάνουν να φαίνονται σουπερ επαγγελματίες με δυο Πούλιτζερ ο καθένας τους. Διότι οι της Αληθειας αυτή τη στιγμή κατ' εμένα έχουν πέσει πολύ χαμηλά σε κάθε κλίμακα που μετρώ τα ζωντανά όντα. Δηλαδή έχει κάτι μπαμπουίνους κοκκινόκωλους που έχουν πιο πολύ αξιοπρέπεια. 

Αυτό το screenshot είναι από αυτή τη διεύθυνση στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Αλήθεια. (Καταλάβατε; αντί να μου στέλνουν εμένα επισκέπτες, τους στέλνω εγώ). Πήρανε από το άλλο μου blog τη φωτογραφία που δημοσίευσα με το logo επάνω επάνω, το κόψανε καλά καλά να μη φαίνεται και φτιάξανε την ωραία τους είδηση στις 03/12/2012 ώρα 8.

απο 29/06/2012
Μια ερώτηση, πόσο κοστίζει μια φωτογραφία δημοσιευμένη σε εφημερίδα; Πόσα πληρώνεται ο φωτογράφος; Ίσως είναι πλέον πολύ ακριβά να βάζουν πρωτότυπες φωτογραφίες για κάθε περιστατικό και έτσι να αναγκαζονται να βάζουν φωτο αρχείου. Αλλά να είναι απο το δικό τους αρχείο και όχι από το δικό μου!

Στην περίπτωση του Twisted τελικά ο αρχισυντάκτης του Φιλελευθέρου του απάντησε ότι δεν ξέραν από που προέρχετο η φωτογραφία του ώστε να αναφέρουν την πηγή. Αλλά και ότι μαζί εφημεριδα και μπλογκ αλληλοσυνεργάστηκαν για το κοινό καλό και λοιπές μεγαλοστομίες. Στην περίπτωση της "Αλήθειας" αυτή η δικαιολογία πως δε ξέραν από που προήλθε η φώτο δε στέκει. Αφού υπήρχε το όνομα του μπλογκ μου επάνω. Εκτός εν την βρήκαν έτσι πετσοκομμένη στο διαδίκτυο που το βρίσκω απίθανο. Το αστείο είναι ότι κάτω κάτω στην ιστοσελίδα τους έχουν και αυτή τη φράση Copyright © 2012. All Rights Reserved. Μήπως και τους πιάσει κανείς τα θέματά τους διότι είναι τόσο πρωτότυποι επαγγελματίες.

Οπότε έστειλα και εγώ email να το παίξω πολιτισμένος. Ας ρωτήσω τους κυρίους "4η εξουσία" πως και συνέβει αυτό. Επειδή στο site τους δεν υπήρχε κάποιο email επικοινωνίας, χρειάστηκε να αγοράσω (ναι σιγά) άνοιξα την ηλεκτρονική τους έκδοση και τα βρήκα. 
Αν προσέξετε στο email το πρώτο, στο news έχουν αφήσει κενό μετά το @. Τόσο αχάπαροι είναι σε ηλεκτρονικά θέματα υποψιάζομαι. Έστειλα στον αρχισυντάκτη τους το Λευτέρη Αδειλίνη και κοινοποίηση στο δευτερο τους εμαιλ για να το δούνε γρηγορότερα έλεγα. Στις 4 του Δεκέμβρη.
Από στιγμή σε στιγμή λέω θα στείλουν πίσω απάντηση θορυβημένοι και θα βγάλουν και τη φωτο από το site τους. Τίποτα. Λέω την επομένη, 5 του Δεκέμβρη δε στέλνω και στο άλλο email που βρήκα;


Ο Αντρέας Κούνιος δείχνει έντιμος άνθρωπος λέω. Θα πιάσει αμέσως τηλέφωνο να το πεί στον αρχισυντάκτη του και θα διορθωθούν όλα. Μέχρι και sms έστειλα στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του να κοιτάξει τα email του.

Οπότε φτάσαμε σήμερα 10/12/2012 να μην έχω πάρει καμμιά απάντηση και ούτε να έχει αφαιρεθεί η φωτογραφία από την είδηση. 

Καταλογίζω στην αρχισυνταξία της Εφημερίδας "Αλήθεια" το αδίκημα της κλοπής, από τη στιγμή που πήραν μια φωτογραφία από ξένο τόπο - πέστε την και πνευματική ιδιοκτησία αν θέλετε - πιάσαν το Paint της Microsoft την έκοψαν εδώ και κεί να μη φαίνεται ο ιδιοκτήτης και την έβαλαν στην ιστοσελίδα τους. Ίσως να σκέφτονται ότι καταδικαστέο θα ήταν να μπει στην έντυπή τους έκδοση και πως στο ίντερνετ όλα επιτρέπονται. Κατά δεύτερο, το να παίρνουν email, να το αγνοούν και να συνεχίζουν να διατηρούν τη φωτογραφία στη σελίδα τους το αποκαλώ πλέον ανήθικο. Είναι για κάτι τέτοιους λόγους που δε θα λυπηθώ όταν οι κυπριακές εφημερίδες πάνε για λουκέτο η μία μετά την άλλη.

Οπότε όπως έγραψε και ο Twisted πριν περίπου ένα χρόνο, Προς τους συνbloggers: Παρακαλώ προωθήστε το όσοι θέλετε, ώστε να είμαστε σίουροι ότι ο δημοσιογράφος θα το θκιαβάσει τζιαι αφενός θα ενημερωθεί περί της εξέλιξης του θέματος τζιαι αφετέρου θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εξιλεωθεί για την παράλειψη της πηγής στο προηγούμενο άρθρο του.


Share/Bookmark

16 σχόλια:

  1. Οι περισσότεροι είναι ζώα. Και εμένα πολλές φορές μου έχουν κλέψει προσωπικά βίντεο που έχω αναρτήσει κατά καιρούς (εκείνα που είχα πάει στη Βίσση και χόρευα), έσβησαν από κάτω το "analyse chris" για να μην φαίνεται και το παρουσίασαν ως δικό τους ρεπορτάζ. Πόσο πούστηδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. από επίδοξοι δημοσιογράφοι μέχρι φτασμενοι επαγγελματίες καποτε την κάνουν τη λαδιά και μετά το παίζουν και υπεράνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειδες!?
    Αμαν εισαι καλος φωτογράφος ιντα που παθαινεις? :Ρ

    Παντως τους πολιτικους τζαι τους δημοσιογραφους, εχω τους στην ιδια συνομοταξια μες τον νου μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε μου η ευκαιρία της ζωής σου,σου χτύπησε την πόρτα.

    Ελπίζω να την ανοίξεις για να παραδειγματιστούν κάποιοι.

    Μπορείς να καταθέσεις αγωγή κατα της εφημερίδας για κλοπή.
    Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχουν copyrights στα blogs.
    Αν είχες δικό σου domain τότε θα μπορούσες να διεκδικήσεις τα δικαιώματα σου.

    Στην περίπτωση τούτη μπορείς απλά να τους κάμεις ρεζίλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειμαι ΣΊΟΥΡΟΣ οτι έχει πνευματικά δικαιόματα ΟΠΟΥΔΙΠΟΤΕ κε αν την εχει ανεβάσει την φότο.

      Διαγραφή
  5. Γρουτ οπως παν θα με αναγκάσουν να αλλάξω τα υδατογραφήματά μου και βαριεμαι. Φίλε Νίκο δεν αρνιεμαι ότι το σκέφτηκα. τωρα τι διαφορά εχει ενα μπλογκ από ενα domain όπως το λες εγώ δεν καταλαβαινω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ρε θα το προωθήσω κι εγώ. μα τι ρεζίληδες!
    να στείλουμε όλοι από κανένα mail τουλάχιστον να γεμώσουν τα ίνμποξ τους;
    γυφκιό α!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κάμε καταγγελία στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας

    http://www.cmcc.org.cy/making_complaint_gr.html

    μαζί με κοινοποίηση προς την εφημερίδα

    στείλε τα με συστημένη επιστολή με απόδειξη παραλαβής

    από την στιγμή που είχες το όνομα του μπλοκ σου πάνω στην φωτο σημαίνει ότι είχες έστω και έμμεσα δηλώσει ότι τουλάχιστον θα πρέπει να ανφέρεται η πηγή της

    από την στιγμή που επεξεργάστηκαν την φωτό δηλαδή είναι κακόπιστοι τότε σίγουρα παραβίασαν την δημοσιογραφική δεοντολογία περί αναφοράς της πηγής

    και επίσης σου στέρησαν να αποκομίσεις όφελος από τα πνευματικά δικαιώματα από την φωτό σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολλοί "δημοσιογράφοι" κυπριακών εφημερίδων αντέγραφαν άρθρα από συναδέλφους τους Ελλαδίτες αν θυμάστε.
    Η τελευταία μόδα φαίνεται να είναι η αντιγραφή από μπλόγκερς αφού στο κάτω κάτω "τί φρούτο είναι ο μπλόγκερ;"...

    Λυπάμαι για την κλοπή,τί να περιμένουμε όμως από τις πύλες των κυπριακών εφημερίδων όταν τα άρθρα συντάσσονται ως επί τω πλείστω από άτομα που ούτε ορθογραφία ούτε συντακτικό γνωρίζουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το αναδημοσίευσα κι εγώ.. τώρα να δούμε τι θα γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μας κρατάς ενήμερους για τις εξελίξεις πλης! Αν δεν είναι κόπος δλδ.

      Διαγραφή
  10. οχι αυριο με το καλό θα εχουμε νεο ποστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ευχαριστώ για την υποστήριξη ολονων σας εδώ μέσα, στο Facebook και στο Twitter. οι τυποι εκαμαν μια προσπάθεια να απολογηθούν μανι μανι μιάμιση ώρα μετά το πόστ μου που προς το παρόν δεν την βλεπω ιδιαίτερα ικανοποιητική. i will sleep on it που λενε οι γραμματιζούμενοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πώς απολογήθηκαν δλδ? Τί σου είπαν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ειπαν οτι αν εν ετσι τα πράματα όπως τα λέω, απολογουνται (σαν να λενε μπορει και να μην ειναι ετσι). επισης ότι έγινε παρατήρηση στους διαχειριστές τους. ονομαστικά δεν απαντησε κανενας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Την φωτογραφία την έβγαλαν από το site? Είναι το λιγότερο που θα μπορούσαν να κάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

_______Φτιαγμένο με μεράκι και αγνή, καθαρή ειρωνεία________

____________________________________________________________________