Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Ποιοί είναι εναντίον του Καθεδρικού Ναού;

POST UPDATE: Αυτός είναι ο ναός της Sagrada Familia στη Βαρκελώνη. Ούτε σε μεγεθος ταιριάζει, ούτε σε τεχνοτροπία με τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής και πάλι είναι ότι πιο όμορφο έχω δεί σε ταξίδια μου και τραβάει τα μεγαλύτερα πλήθη επισκεπτών.

Αυτός είναι ο πύργος Torre Agbar πάλι στη Βαρκελώνη. Τη νύκτα ανάβουν τα φώτα και φαίνεται κόκκινος και μπλε. Πάλι δε νομίζω να ταιρίαζει με το τοπικό στοιχείο. I rest my case.




Εξηγούμαι ότι δεν είμαι κανένας θρήσκος τύπος νομίζω είναι φανερό. Δε ξέρω πόσοι έχουν υπόψη τους την εκκλησία της Αγίας Σοφίας που κτίσανε εδώ και 2-3 χρόνια στην Ελαιώνων στο Στρόβολο. Είναι τόσο μεγάλη που τα σπίτια γύρω της έπιασαν τροχιές όπως τους δορυφόρους. Είναι τόσο μεγάλη που επηρεάζει διαπλανητικά τις χελώνες στον Ακάμα και γεννούν τα αυγά τους προτηγανισμένα. Δεν άκουσα να παραπονιέται κανείς, όπως δεν είδα να παραπονιέται κανείς από αυτούς για τα τεράστια MALL που κτίσανε και θα κτίσουν. Κόβω το κεφάλι μου για το ξενοδοχείο του Κατάρ θα τρέξουν οι ίδιοι που διαμαρτύρονται για τον Καθεδρικό να βγάλουν αναμνηστικές απ έξω. Τους πιάσανε οι ευαισθησίες και το ένα τους βρωμεί και το άλλο τους μυρίζει σε ότι κάνει ο ΤΤομης επειδή απλά τον αντιπαθούν, άτομα που μπορεί να μπαίνουν σε εκκλησία δύο φορές το χρονο έχουν και άποψη να μας την πούνε. Όπως έγραψα και παλαιότερα, άρον την άποψή σου και περιπάτει. Ναι ρε αν αποφάσισε η κεφάλη της εκκλησίας ότι χρειάζονται έναν Καθεδρικό ναό ας τον κάμουν και τέλος. Αν τον κτίσει ο Μιλτιάδης Νεοφύτου; Θα σταματήσουν κάποιες διαμαρτυρίες;



Ο Νίκος Σιακόλας λέει κάτι εδώ και κατ΄ εμένα ότι συμβουλή δίνει αυτός εν καλά να την λαμβανουμε υπόψη.

Share/Bookmark

26 σχόλια:

  1. Ε όϊ! Είπεν τζιε ο Αρχιεπίσκοπος να κάμει ένα (ένα μόνο) ναό για να βρίσκουν καταφύγιο οι πιστοί τζιε κατακρίνουμεν τον? Ντροπή... :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. STALW πήγα να γράψω σχόλιο εδώ και λεω εν το βάζω κάτω απο το ποστ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Skonte oreos. Kapioi den pan ton Tomi kai nomizoun oti einai ikonomikoi diaxiristes tis ekklisias, oti 3afnika apextisan gnosis vizantinis arxitextonikis, xorota3ias, poleodomias kai den 3ero kai ego ti allo.

    En kathedriko nao pou ipen oti theli na xtisi o athropos en kai emporion oplon pou enna ginete kimesa.

    Geo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ROFL με τες χελώνες.

    VERY well said, γενικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. paidia xairomai pou simfoneite. an kai kartero epithesi pou tous gnostous agnostous opou nasai

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι επιθέσεις δαμέ πκιον εν ντεμοντέ. Επιδρομήν αύριο η ώρα 6 να καρτεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΓΝΩΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ
    ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
    Αγαπητέ skonte. Σε παω και γουστάρω πολύ τα γραφόμενα σου.
    Εδω ομως θα διαφωνήσω. Ναι μεν ο Τομης έχει τα λεφτά, αλλά υπάρχει και το τοπικό σχέδιο, το οποίο έγινε για να υπάρχει μια ομοιομόρφια και μια συμμετρία σε κάθε περιοχή. Επίσης, το τοπικό σχεδιο είναι αυτό που μας επιτρεπει να πηγαινουμε ακομα θαλασσα, αλλιως ο συνδυασμος κυπριακής νοοτροπιας και χρηματος θα εκανε τις παραλίες προσβάσιμες μονο με ελικόπτερο (ή και με καταπέλτη).
    Το ισοδύναμο του ναού στη παλιά λευκωσία, είναι το να βγείς με μια γκόμεναρα και να σου κατεβεί με ζαρτιέρες, αθλητικό παπούτσι alisida(το γκρίζο) και να φορεί φανέλα
    " EΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΤΟΜΠΟΛΑ ΤΑΛΑΣ- Χορηγοί
    Σιδερα οικοδομής Ο ΓΙΩΡΚΟΣ
    ΚΑΦΕΝΕΙΟ Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ".
    Κλείνοντας, θα ηθελα να σας υπενθυμίσω οτι σε όλη τη Ευρωπη οι παλιες πολεις διατηρούνται σαν κορη οφθαλμού και είναι πολος ελξης εκτός απο την δική μας που απο πολος έγινε κ@@oς


    Υ.Γ.
    Στην φωτογραφία που έβαλες, μια κοπέλα είναι αρχαιολόγος, άρα κάτι ξέρει παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εχω προσθέσει δυο φωτογραφίες στο ποστ.
    Αγαπητέ και συ Οκυαλε. Με το ότι η κοπέλλα εν αρχαιολόγος, εν εντυπωσιάζομαι διότι μπορεί να βρει και ο ΤΤομυς εναν αρχαιολόγο πιο γερο με σεβάσμια γκρίζα μαλλιά που να συμφωνεί με τον ναό. Υποθέτω ότι ο ναός που σχεδιάζουν θα ταιρίαζει με την αρχιτεκτονική τάση της περιοχής δεν ειναι ότι θα κτίσουν κανένα Γιωρκειο εκεί.
    Πήγα Μιλάνο και ειδα τον Καθεδρικό τους και Βαρκελώνη στον ναό της Sagrada Familia. Ξεχωρίζουν από πλευράς μεγέθους, αλλά πάλι είναι ότι εντυπωσιακότερο έχω δει εκεί από πλευράς αρχιτεκτονικής. Σκεφτομαι αν τότε που κτιζόντουσαν βρήκαν αντίσταση από αρχαιολόγους και άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ SKONTE
    Τα παραδείγματα σου ειναι λίγο ατοπα για τους εξής λόγους:
    O Gaudí, ανελαβε να ανεγείρει ενα ναό με ενα διαφορετικό χαρακτήρα, ώστε να δώσει χαρακτηρα σε μια περιοχή αχρωμη.
    Ο Duomo στο Μιλάνο, εχει ανεγερθεί σαν το κέντρο της περιοχής και ακολούθως ακολουθησε η ανεγερση των υπολοιπων (αδιαφορων) κτιρίων.

    Πε μου τωρα οτι εαν κτιστεί ναος πιστευεις οτι θα αποκτησει ζωη η Λευκωσία? (Θα πηγαίνεις για churching?).

    Ειπες την πιο σωστη λέξη :Υποθέτω (οτι θα
    ταιριάζει.....).Οπως καθε τι στη Κυπρο, μολις πιασει αδεια ο Τομης, θα κανει ότι θελει.

    Και οσο αφορά το πυργο στη Βαρκελώνη, μακαρι να κτίσουν 50 σαν εκείνο. Μονο που το γούστο εξαντλείται σε κατασκευες με λίγο απο Παρθενωνα και λίγο απο βλαχομπαρόκ αισθητική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ξέχασες κάποιους εκεί στους κύκλους που έβαλες...

    Εγινε μια ευκαιριακή συμμαχία μεταξύ αριστερίζοντων και διεθνιστών μαζί με Δωδεκαθειστές, παγανιστές και φιλοεοκαβητατζήδες!

    Τέτοια συμμαχία έχουμε να δούμε που τον καιρό που το ΑΚΕΛ εκέρναν γλυκό καρυδάκι της ΕΟΚΑ Β!

    ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ:

    Το Εθνικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα συντάσσεται με τους πολίτες της Λευκωσίας που αγωνίζονται να αποτρέψουν την ανέγερση υπερμεγέθους καθεδρικού ναού στην παλαιά Λευκωσία . Ο εν λόγω ναός θα είναι περίπου ύψους είκοσι έξι μέτρων και τεραστίου πλάτους και όγκου που θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της ιστορικής Λευκωσίας .

    http://edikcyprus.blogspot.com/2010/07/blog-post_04.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. αυτοι νομίζουν βρηκαν θέμα να κερδίσουν υποστηρικτες και τασσονται εναντιον. άρεσε μου που μας πληροφορούν και για το ύψος του. μεσα στο σχεδιάγραμμα θα τους έβαζα στους "όσους δεν εχουν κέρδος από το κτίσιμο του ναού"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. σκοντε εισαι θεος!βλεπω τους αντιθετους προς τον λαο ελευσις!παγανιστες!ειδα την παλια τους ιστοσελιδα και το φορουμ που εχουν.τους τα χωνει ενας καλαμαρας παγανιστης.αρα αριστεροι και παγανιστες δεν παει.οι αλλοι οικολογοι οικολογοι και λοιποι.μονο η κισα ελειψε.πως δεν ξερω?δεν θα ενοχλουνται οι αλλοδαποι απο τις καμπανες?ολα αυτα στηθηκαν απο το ακελ και την μασονια.ο πολιτης επανειλημμενα βριζει την θρησκεια και προχτες τον μακαριο.ο παντους καιρου ειναι,μα αριστεροι να βριζουν το μακαριο?ο ανθρωπος παρολογο να πεθανει για ηθελε να τους αγαπει παρα την προδοσια τους.το γκρουπ στο φεισμπουκ ειναι ολο αθεοι που βριζουν.τιποτε αλλο.και το ωραιοι τα επιχειρηματα τους.η αισθητικη της πολης θα χαλασει.ενω δεν χαλασε με τα καταστηματα τα κλαμπ τα καμπαρε με την σουτσου τα κεντρα τα εμπορικα κεντρα και τα χοτελς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. anonime ton 1036 pare anasa :) eyxaristo gia to sxolio sou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βασικά εν εκατάλαβα με τι διαφωνούν. Με το ύψος ή το πλάτος? Τζιαι ο πυργος του σιακόλα ενεν μέστην παλιά πόλη σαννα?

    Εγώ λέω να την κτίσει τζιαι να κάμει τζιαι γυρω γυρω καζίνα τζιαι μπούκκικα. That will shut them up.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. nomizo enoxlei o troullos parapano. arese mou i pinelia ton mpoukkikon tze ton kazinon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ακου
    Να κανεις και ενα post ποιοι είναι υπερ του ναού. Προτείνω
    1)Οσους εταξε η εκκλησία παράδεισο.
    2)Οσους εταξε η εκκλησία παραδεισο (επι γης αυτη τη φορά, ξέρεις, γωνιακά οικόπεδα κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. osous etaxe paradeiso ligosteyoun dioti en oloi geroi kai pethainoun. einai i omada pou dinei tin periousia tis stin ekklisia. ekanan tou skosmou tes parapothkies kai dinoun ta xorafia tous stin ekklisia gia na exagorasoun ton paradeiso, anti sta paidia tous. osous etaxe paradeiso epi gis einai oi exypnoi dioti aytoi eisprattoun alla en ligoi. san tous siggeneis tou makariti arxiepiskopou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κάτι ελαφρώς άσχετο: Τζείνον που είπες, για τα μαλλιά τζιαι τους "σεβάσμιους" ,γκρι αρχαιολόγους, εν ήταν απάντηση. Ήταν πατάτα. Δηλαδή άν διαδήλωνε ένας αρχαιολόγος όπως τον περιγράφεις ήταν να εντυπωσιαστείς παραπάνω; Και για να καταλάβω, η εμφάνιση και ο εντυπωσιασμός είναι που δίνουν εγκυρότητα στα επιχειρήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. i emfanisi metraei opos kai na xei. ston polemo ton entiposeon, pes oti vgike ekeini i kopella kai elege mpla mpla o naos einai lathos kai eferne o ttomis enan limeno gkrizomalli arxaiologo na leei o naos ennan kalos, i koini gnomi tha pigaine me ta gkriza mallia. den einai oti tha me epeithe emena sigkekrimena. kalos orises pantos ap ta meri mas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φίλε skonte
    Εκεί που κτίζω, είναι μια περιοχή οπου παραδοσιακά ητανε εκκλησιαστική. Στο δρόμο για το σπίτι, λοιπον, βλεπω σπίτια τα οποία ανήκουν σε κορες επιτροπων, βοηθους καντηλαναφτών, σε γιατρούς επισκόπων, μεχρι και σε συμφοιτητη μητροπολίτη.
    Μιλώντας με ένα εργολάβο,(με κονέ) μου είπε το θεικό "Μην ανησυχείς, εδω δεν θα κτίστεί τίποτε, εταξαν τα του Δημαρχείου".Και οταν τον ρωτησα εαν θα τα δωσουν στο Δημαρχειο ή στα άτομα του Δημαρχείου, απλά χαμογέλασε.
    Δεν ξερω ποιου Δημαρχείου, αλλά αυτό μου θυμίζει το Μαρλον Μπράντον
    "I will make you an offer you cannot refuse"(Και απο πισω να ακουγεται η μουσική απο τον Νονο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. den einai gi ayto ton logo pou eyxithika na mpainan oloi oi psila istamenoi se ena aeroplano na tous steiloume rosia, kai kapou pano apo tin polonia na katevoun aron aron? katheta? perki isixasoume pou loou tous?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. το συγκεκριμένο δρομολόγιο φέρει κάποιο συμβολισμό που μου διαφεύγει;

    με τη δευτερη φωτό σου εν τζιαι συμφωνώ ότι αποδεικνύει το ππόιντ μας όμως α. Επειδή εν έκτρωμα τζιαι εκλύει τουρίστες πρέπει να κάμουμεν τζι εμείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ton aprili egrapsa gia tin poloneza pou koimatai kai i tyxi tis douevei. ekei en to dromologio to kalo. oso gia to ektroma nai en ektroma alla gia mena kai gia sena (einai ipokeimenii i apopsi) perissotero to evala gia na deixo oti kai se alles xores pio anaptigmenes anegeirontai ktiria pou den tairiazoun me tin giro perioxi kai pali ginontai simeia anaforas, travane touristes kai kanoun tin poli pou ta filoxenei pio.... diasimi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

_______Φτιαγμένο με μεράκι και αγνή, καθαρή ειρωνεία________

____________________________________________________________________