Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Τι λέει το ΚΟΤΑ για διορισμούς γυναικών υπουργών;


Έχει ΠΟΛΛΑ αρνητικά ο διορισμός των νέων υπουργών αλλά εδώ δε θα μιλήσω γι αυτά μίλησαν άλλοι. Βλέπω ότι σχολιάζεται ο μη διορισμός γυναικών σε πόστα υπουργών. Κουβέντα να γίνεται για ορισμένους και ευκαιρία για πρώτη αντιπολίτευση από το ΑΚΕΛ. Κατά κάποιο τρόπο πιστώνω τον Αναστασιάδη ότι είχε τα κότσια να μη διορίσει καμιά γυναίκα απλά επειδή έτσι θα ανέμενε η κοινή γνώμη. Αν όμως διόριζε την Ελένη Θεοχάρους θα πίστευα πως το έκανε για την αξία της φυσικά, αλλά τίποτα.

Ως τώρα έβλεπα σε κάθε υπουργικό συμβούλιο να υπάρχουν μια ή δυο γυναίκες. Ομολογώ ότι οι γκάφες της Ακκελίδου και η συμπεριφορά της Πραξούλας σε συνεδρίες της βουλής, μου υπερκέρασαν θετικές ενέργειες που έκαναν άλλες γυναίκες υπουργοί σε σημείο που να μη θυμάμαι πλέον. Όσοι δε βαριέστε θυμίστε με. Για παράδειγμα η Αντρούλα Βασιλείου μόνο θετικές εντυπώσεις μου έχει δημιουργήσει και θα είχε και την ψήφο μου αν σκεφτόταν ποτέ να βάλει για πρόεδρος της δημοκρατίας.

Πιστεύω ακράδαντα πως οι διορισμοί γινόντουσαν από τον κάθε πρόεδρο με κεντρική ιδέα «ας βάλουμε και κάνα δυο γυναίκες υπουργούς. Ρίξτε τους ένα κόκαλο να σιωπήσουν». Να το συγκρίνω με τους διορισμούς των αναπήρων που κάποιους τους διορίζουν σε διάφορα πόστα στην κυβέρνηση. Όχι ότι παράγουν το ίδιο με τους αρτιμελείς συναδέλφους αλλά προσλήφθηκαν όπως και να έχει. Αν έχει έναν ανάπηρο και ένα μη-ανάπηρο με τα ίδια προσόντα πιο πιθανό είναι να προαχθεί ή να προσληφθεί ο ανάπηρος για να μη φανεί ότι τον αδικήσαμε. Και τελικά αδικείται ο μη. Όπως διαμαρτύρονται λευκοί στις ΗΠΑ ότι για να βοηθήσουν τις μειονότητες αυτοί μένουν στον πάτο της λίστας.

Κάποιοι ανάπηροι (στις ταινίες που παρακολουθώ) είναι πολύ περήφανοι και θέλουν να δείξουν ότι δε χρειάζονται τη βοήθεια κανενός και ότι μπορούν να σταθούν στα δικά τους πόδια. Ξεκινά μια σκηνή, παίζει εμψυχωτική μουσική και μετά όλοι κλαίνε και αγκαλιάζονται. Στην κυπριακή πραγματικότητα, θα δεχθούν ότι βοήθεια μπορούμε να τους δώσουμε γιατί κακά τα ψέματα οι καιροί είναι δύσκολοι.

Οπότε ας το συνδέσω με το αρχικό μου θέμα. Ας μη στεναχωριέστε – όσοι στεναχωριέστε - που δεν διορίστηκαν γυναίκες υπουργοί. Δέστε το έτσι. Όσες φορές ο πρόεδρος διόριζε γυναίκες υπουργούς απλά και μόνο για να πει ότι το έκανε, δε βοηθούσε στην ανεξαρτησία των γυναικών διότι

1ον δεν διάλεγε τις καλύτερες, αλλά τις δικές τους και με βάση στο πώς να εξυπηρετηθεί το κόμμα (τι να πω για την Ελένη Μαύρου που γυρίζει από δήμαρχος σε υπουργός και ξανά πίσω σε θέσεις στο ΑΚΕΛ. Μπας και μείνει άνεργη, έφαγε τον ανθό της νιότης της για το κόμμα).

και 2ον οι γκάφες που αυτές οι διορισμένες κάνανε, επιδρούσαν αρνητικά στο σύνολο των γυναικών και στην ιδέα που αποκτά η κοινωνία για τις γυναίκες σε σημαντικά πόστα.

Θα θελα να τελειώσω με μιαν αισιόδοξη νότα αλλά αδυνατώ. Με βάση τους μέχρι τώρα διορισμούς του, πιο πιθανό είναι πως αν ο πρόεδρος μελλοντικά διορίσει γυναίκα υπουργό, πάλι θα διορίσει μια που θα εξυπηρετεί τα κομματικά συμφέροντα και όχι κάποιαν που να το αξίζει πραγματικά.

Share/Bookmark

13 σχόλια:

  1. Με την ίδια λογική, επειδή τα έκαμε σκατά ο Χριστόφιας, έπρεπε να μη ξαναδιορίσουμε άντρα πρόεδρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εε οχι επελεξαμε καποιον καλυτερο. ετσι και με τις γυναικες υπουργους, ειπα οτι εχει καλυτερες γι αυτή τη δουλεια απ ότι μας διοριζουν καποτε

      Διαγραφή
  2. Μην μου κατηγοράς την Ελένη Ααα!!

    Αν μετρήσεις πόσα έργα αποπερατωθήκαν ή ετροχιοδρομηθήκαν τζιαι βρίσκουνται σε εξέλειξη στην Λευκωσία στα 4 χρόνια της Ελένης, έχει όσα έργα εκάμαν οι τρις προηγούμενοι της δημάρχοι όπως τζιαι να τα μετρήσεις. Τζιαι σε κοντίλι, τζιαι σε τετραγωνικά μέτρα, τζιαι σε δομημένο όγκο. Τζιαι φοούμαι πολλά ότι όπως εξεκινήσαμεν με τον καραπουσιουκλήν, που είναι και άνδρας, θα χρειαστεί δύο αν μεν εν τρις θητείες επόμενων δημάρχων για να κάμουν τόσα. Η Ελένη φυσικά έπεμπεν τον Ιερονυμίδην να κόφκει τες κορδέλλες που του άρεκεν τζιαι τζιείνη εκάθετουν να σπάζει με τον κάθε αμπάλατον δημόσιον ή δημοτικόν υπάλληλον να προχωρήσει τα έργα τζιαι τα προβλήματα.

    Μια γεναίκα πρέπει να δουλεύκει ίσια με θκυόμισι-τρεις άνδρες σε ισλαμικά καθεστώτα για να θεωρήται η δουλειά της ισάξια με την ίδιαν δουλειάν των ανδρών. Στο Ιράν θέλει 4 μάρτυρες γεναίτζιες για να βαρέσουν όσον η μαρτυρία ενός άνδρα. Ε, στην Κύπρον των Χρυστοστόμων είμαστιν στο ανάμισι-θκυο.

    Κάποτε εν να πεθάνει τούτη η γενιά τζιαι μπορεί να ππέσουμεν στο 1.3 με 1.5 προς έναν όπως εν κανονικά στην Ευρώπην :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. συμφωνω με τους δυο σου παραγραφους απο τις τρεις. για την πρώτη δε ξερω τι εργα εγιναν. απλα ο καραπουσιουκλης εχει να αντιμετωπισει ενα υψηλο χρεος στο δημο, και μια νεκρη Μακαριου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. a geia s!
    my point exactly, to thema en to filo tou ipourgou oja i idiotita t?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. ευχαριστώ για την ενθαρρυνση κολόνα. ότι η λογική μου πιάνεται :)

      Διαγραφή
  6. Έκαμα μια μέρα να γράψω σχόλιο επειδή ήθελα να το σκεφτώ πρώτα. Σκόντε, φαίνεται ότι κάμνεις μια προσπάθεια να κρύψεις περίτεχνα την άποψη σου ότι οι γυναίκες δεν θα έκαναν καλή δουλειά έτσι κι αλλιώς. [δεν το συζητώ αυτό, είναι εκεί και φαίνεται]. Τώρα, το θέμα είναι ότι εάν ένα νόμισμα έχει 2 πλευρές και το ρίξεις 100 φορές, οι πιθανότητες είναι περίπου γύρω στο 50 κορώνα, 50 γράμματα.[48-52, 43-57 κοκ] Και αυτό επειδή οι δύο πλευρές έχουν τις ίδιες πιθανότητες να εμφανιστούν. Αυτό περί ισότητας.
    Τώρα, το νέο υπουργικό εάν δεν είχε και [αδιαμφισβήτητα] ακατάλληλα άτομα της ναφθαλίνης να το δεκτώ ότι έτυχε το νόμισμα να βαρέσει από τη μια πλευρά όλες τις φορές. Να το δεχόμουν εάν δεν είχα υπόψη μου και κάποια άτομα που θα μπορούσαν άνετα να αναλάβουν ευθύνες υπουργού που τυγχαίνει να είναι και γυναίκες. [πχ Ελένη Θεοχάρους, Στέλλα Κυριακίδου].
    Το να παρερμηνεύεις τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από γυναικείες οργανώσεις και να προφασίζεσαι ότι τάχα ζητούν ιδιαίτερη μεταχείριση επειδή απλά είναι γυναίκες είναι επιεικώς αφελές. Όσο για τον σεξισμό του νυν προέδρου, τι να πω; Να πω ότι φάνηκε από το περίφημο: "αποδεικνύουν ότι και οι γυναίκες σκέφτονται" που έριξε σε προεκλογική συγκέντρωση; Λεπτομέρειες. :).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω επέλεξες να δεις τα αρνητικά. Ήμουν σίγουρος θα τα ακουγα σε καποιο σημείο.

    Εχω χουμισει την Ελενη Θεοχάρους. Το υπουργικό ναι έχει απηρχαιωμενες επιλογες και δε διαβασα ενστασεις απο γυναικειες οργανώσεις (σιγουρα θα έγιναν) κι αν θελεις το πιστευεις.

    Απλά εγω και άλλοι αντρες παρατήρησαν την απουσία γυναικων και θελησα να το σχολιάσω όπως το ένιωθα. Εάν επρόσβαλα τις γυναίκες απολογούμαι σκοπό έχω να προσβάλω και άντρες σε ίση αναλογία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι θέμα προσβολής γυναικών, και σίγουρα δεν έγραψα τα πιο πάνω ζητώντας ίσα δικαιώματα στην προσβολή. Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν διαχρονικά οι γυναίκες στο θέμα της ισότητας ωχριούν μπροστά στην ατυχή σύσταση του υπουργικού συμβουλίου.Θεώρησα ότι έπρεπε να σχολιάσω επειδή έγραψες αυτό:
      "Πιστεύω ακράδαντα πως οι διορισμοί γινόντουσαν από τον κάθε πρόεδρο με κεντρική ιδέα «ας βάλουμε και κάνα δυο γυναίκες υπουργούς. Ρίξτε τους ένα κόκαλο να σιωπήσουν»."
      Επειδή είπες εμμέσως ότι πιστεύεις ακράδαντα ότι όσοι διορισμοί γυναικών έχουν γίνει σε υπουργικές θέσεις έχουν γίνει για να ικανοποιηθεί το αίσθημα δικαίου του γυναικείου πληθυσμού και μόνο. Εμμέσως λες ότι ένας άντρας υπουργός θα ήταν καλύτερη επιλογή. Αν δεν ήθελες να πεις αυτό, τότε είναι πρόβλημα έκφρασης.
      Εγώ σχολίασα απλά αυτό που διατύπωσες, αυτό που λες ότι σχολίασες όπως το ένιωθες.
      Τώρα οι δυναμικές γυναίκες που πιστεύουν ότι τα λες καλά, και ότι δεν θέλουμε φιλανθρωπίες, επέλεξαν να δουν την άλλη πλευρά που εκφράζεις στην ανάρτηση σου.
      Όταν εγώ όμως δουλεύω και ο άλλος αναμένει να πληρώνομαι λιγότερο επειδή είμαι γυναίκα, όταν θέλω να παράξω διπλάσια δουλειά για την ίδια αναγνώριση, όταν για να γίνω υπουργός θα βασίζομαι στην "υποχρέωση" του προέδρου να διορίσει γυναίκα τότε δεν είναι θέμα φιλανθρωπίας, αλλά καταπίεσης και ανισότητας.
      Αυτό που γράφω δεν είναι προσωπική επίθεση, και σίγουρα δεν τα έγραψες έσύ όλα αυτά στην ανάρτηση σου.
      Αλλά αγαπητέ μου, δεν μπορώ να αφήσω αυτό το μικρό υπονοούμενο που αφήνεται στην ανάρτηση σου να αιωρείται. Μια υποχρέωση στον εαυτό μου την έχω.

      Διαγραφή
  8. Πιστευω τωρα πυροβολείς τον αγγελιαφόρο. εγραψα αυτά που πιστευω ότι γινονται. ότι "αυτοί" κανουν ετσι. εγώ δε διόρισα καμμιά γυναίκα πουθενα δεν έχω τετοιες εξουσιες. Ουτε εργοδοτώ καμμιά γυναίκα να την πληρώνω όσα αξιζει.

    Απλά, το μπλογκ αυτό δε φτιάχτηκε τότε για να πολεμά για τα δικαιώματα κανενός. Σαν λίγο μισάνθρωπος που είμαι και τό 'χω στο προφιλ μου έπρεπε να το περιμενεις αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ήθελα να πυροβολήσω τον αγγελιαφόρο σου τα έγραφα σε email :). Προφανώς ήθελα να τα γράψω να φαίνονται για να τα διαβάσουν άλλοι - και όχι ο αγγελιαφόρος! Για το μισάνθρωπος τα είπαμε. Σκόντε, απλά κτήνος! :).

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

_______Φτιαγμένο με μεράκι και αγνή, καθαρή ειρωνεία________

____________________________________________________________________