Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

Ρατσισμός και αφυδάτωση

Πριν λίγες μέρες σχολίασα στο Twitter μια είδηση ότι Κούρδος στη Λευκωσία μαχαίρωσε γυναίκα, πόντια ήταν; θα σας γελάσω, ειρωνευόμενος ότι πολλοί φέρνουν πάντα σαν επιχείρημα το σεβασμό στην ξένη κουλτούρα άμα πρόκειται κανείς να παραπονεθεί για οτιδήποτε αφορά αλλοδαπούς. Έτσι είμαι εγώ, ειρωνεύομαι. Μου απάντησε θιγμένος ο @nekatomenos που έχει και μπλογκ και είναι και δημοσιογράφος ότι άμα μαχαιρώνονται Κύπριοι για χώρους στάθμευσης δεν είναι της κουλτούρας των Κυπραίων και γιατί το κάνω θέμα για τον Κούρδο. Συζητήσαμε για λίγο, στο παρά πέντε γλίτωσα τη ρετσινιά του ρατσιστή νομίζω. Μια άλλη με έκανε ανφόλο.
Είπαμε ακόμα λίγα αλλά το νόημα βγαίνει
Δύο παρατηρήσεις εδώ, πρώτον οι δημοσιογράφοι είναι οι τελευταίοι που θα απειληθούν από την κάθοδο αλλοδαπών να τους πάρουν τις δουλειές και δευτερο, να ειμαι δημοσιογράφος και να έχω όρεξη να γράφω σε μπλογκ σημαίνει είτε είμαι πολυγραφέστατος και δε με φτάνουν τα φύλλα είτε στη δουλειά δεν συμφωνούν με αυτά που γράφω στο μπλογκ μου. 

Από πριν να φτιαξω το μπλογκ αυτό είχα μελετήσει περίπου την κυπριακή μπλογκόσφαιρα, ήταν οι άσχετοι με τα πολιτικά που γράφαν κάτι που τους ενθουσίαζε, ήταν αυτοί που θέλαν να διατηρήσουν και να κάμουν φιλίες μέσω των μπλογκ (γούστα είναι αυτά), ήταν και κάτι τύποι που μόνο για πολιτική γράφαν και η πλειοψηφία τους αναρχοαριστέριζε. Εκείνοι είναι σαν ένα παράλληλο σύμπαν που δε θα τους δείς να μπαίνουν σε άλλα άσχετα μπλογκ εκτός αν τους τσιγκλίσεις. Οκ έχει και έναν ψυχάκια που πετάγεται παντού και πάντοτε. Συνεχίζω πιο κάτω στο τι με ενοχλεί.

Δεν είμαι ρατσιστής. Ξέρω ξέρω, λέτε πως εκείνος που ξεκινά με αυτή την πρόταση θα πει μετά κάτι ρατσιστικό. Κόλπα είναι αυτά να αφοπλίζετε τον συνομιλητή σας. Να τα κόψετε. Μοιάζει με αυτό που κάνει το ΑΚΕΛ, που ότι τους κατηγορήσεις θα σου πουν στο τέλος ότι δεν είναι αυτοί που εκάναν το πραξικόπημα και κατεστρεψαν την Κύπρο. Που λέτε τόσα χρόνια στο μπλογκ δεν ασχολήθηκα με το αλλοδαπό στοιχείο και μόνο τους Κυπραίους πελεκώ ότι είναι γαϊδούρια και αμπάλατοι. Αυτό να μου καταγραφεί στα θετικά παρακαλώ. 

Ξέρετε πως οι τάσεις της μόδας και τα περιοδικά και οι εκπομπές δημιουργούν στα νέα κορίτσια την εντύπωση ότι είναι χοντρά και πρέπει να αδυνατίσουν και άλλο; Δημιουργούν ενοχές ότι τρώνε σαν τα γουρουνια και αυτές παν και παθαίνουν ανορεξία τελικά; Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το πώς πρέπει να βλέπουμε τους αλλοδαπούς που κατοικούν στην χώρα μας. Δεν προλαβαίνει να ξεμυτίσει κάποιος να πει ότι κάτι δεν του άρεσε σε σχέση με έναν αλλοδαπό, θα πέσουν κάποιοι να τον βάλουν στη θέση του και με φανατισμό μάλιστα! Ρατσιστής.
χτες κάποιος Ρουμάνος είχε πάρτυ στο διαμέρισμα του και ξεσήκωσε τη γειτονιά, επίναν και τραγουδούσαν
- μην είσαι ρατσιστης κύριε, οι κυπραίοι δεν τα κάνουν αυτά;
Εε ναι εγώ είπα…
Κοιτάτε έναν ρατσιστή ρε! Αμόρφωτε κυπραιε που νομίζεις ότι είσαι καλύτερος από άλλους λαούς. Φασιστες κουφάλες σας έρχονται κρεμάλες!
Μόκο ο Κυπραίος.

Παλιά πριν 10-15 χρόνια άκουγα πως όσοι το παίζαν, δήλωναν, ή ήταν διεθνιστές και υπέρμαχοι της φιλίας των λαών, επαναπροσεγγιστές με τους ΤΚ στην πραγματικότητα ακολουθούσαν μια κρυφή ατζέντα από ξένα κέντρα αποφάσεων, ότι πχ τα Η.Ε. χρηματοδοτούσαν τέτοιες ιδέες και εκδηλώσεις (ναι γίνεται αυτό) και αυτόματα εσήμαινε πως όλοι οι πιο πάνω ήταν πράκτορες των Τούρκων, υποχείρια των Η.Ε. και τα παίρναν αδρά για να καταστρέψουν την Κύπρο. Τώρα ξέρω πως δεν είναι έτσι. Ακούτε πως το βλέπω τώρα. Είναι πιο απλά τα πράγματα.

Σήμερα, με έναν μεγάλο αριθμό κυπρίων να έχει πάει να σπουδάσει στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, χωρίς αμφιβολία αυτό τους δίνει το δικαίωμα να λένε ότι είναι μορφωμένοι. Εκεί είδανε πως είναι να είσαι ξένος σε μια χώρα και είτε τους συμπεριφέρθηκαν καλά είτε έτυχαν και εκείνοι ρατσιστικής αντιμετώπισης. Τώρα με την επιστροφή στα πάτρια εδάφη, ορισμένων από αυτούς (δεν είπα όλους οπότε παρετάτε με) στο μυαλό τους έμεινε μια συγκεκριμένη τάση ή κόμπλεξ ή κάτι σαν πρόγραμμα (πλύσης εγκεφάλου). Να ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ (δηλαδή γίνονται ακραίοι) να αλλάξουν την συμπεριφορά των αρκοκυπραίων προς τους αλλοδαπούς. Διότι πράγματι πολλοί Κύπριοι έχουν πραγματικά απαίσια συμπεριφορά σε αλλοδαπούς που είναι και απρόκλητη πολλές φορές. Τώρα η κρίση δε βοηθά να βελτιωθεί η συμπεριφορά μας κιόλας. Καλή τύχη να προσπαθήσεις να πείσεις τον φτωχό άνεργο Κύπριο που είδε να χάνει τη δουλειά του από κάποιον ξένο ότι φταίει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Η συγκεκριμένη τάση που παίζει στον εγκέφαλο, έχει ως εξής: Είσαι μορφωμένος κύπριος και αυτό σημαίνει ότι είσαι εξευγενισμένος. Κουλτούρα, πολιτισμός και Χρήστος Θηβαίος. Δεν είσαι σαν αυτούς τους άξεστους αμόρφωτους που μισούν τους ξένους. Είσαι ανοικτό πνεύμα και πρέπει να διαδώσεις ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίδιοι, ασχέτως χρώματος και φυλής. Μην αφήσεις τους αμόρφωτους συμπατριώτες σου να δείξουν το νου τους. Πάτα τους πας το λαιμό μόλις παν να ξεμυτίσουν τέτοιες ρατσιστικές συμπεριφορές. 

Πάντα θέλω να σκέφτομαι ότι δεν υπάρχει μαύρο ή άσπρο σε κάτι. Με ενοχλεί που η λέξη ρατσιστής έγινε μόδα στα στόματα ορισμένων για να απορρίπτουν γνώμες με την πρώτη. Δεν είναι φασιστικό αυτό; 

Σας δημιουργήθηκαν ενοχές, ναι και προσπαθείτε και εσείς να μας τις φορτώσετε στους άλλους. Είναι ένα πράμα να κατηγορείς και να μειώνεις τον ξένο μόνο και μόνο για το χρώμα του δέρματός του, ρατσιστικό ναι. Το ίδιο είναι να μιλάς για το τι έκανε ένας συγκεκριμένος αλλοδαπός και να χαρακτηρίζεις όλους τους συμπατριώτες του ότι εν οι ίδιοι. Άλλο όμως είναι να σχολιάζεις έναν αλλοδαπό για κάτι που έκανε και να δέχεσαι επίθεση φραστική για να κλείσεις το στόμα σου ως ρατσιστής. Αφού είπαμε οι διεθνιστές πρέπει να δέχονται και την αντιθετη άποψη χωρίς ακρότητες.

Παραλλαγές του κόμπλεξ; 1) Να κάνουν επεισόδια αλλοδαποί αιτητές πολιτικού ασύλου στη Σουηδία, στα γκέτο επειδή είναι φτωχοί και άνεργοι και εσύ να παραλείπεις την εθνικότητά τους και να λές είναι νεολαία φτωχή και άνεργη. Χρυσώνεις το χάπι. Κρύβεις την αλήθεια. Δεν πάμε μπροστά έτσι.  2) προσπαθείς να μειώσεις μέρα νύκτα το αντίπαλο δέος με ισχυρισμούς ότι και καλά είναι αγράμματοι. Το βλέπω καθημερινά στο τουίτερ για τους Χρυσαυγίτες, μια στοίβα ανέκδοτα γι αυτούς και εγώ Χρυσαυγίτη δε βλέπω ή ακούω να μιλά πουθενά, να δω τελικά αν είναι όλοι αγράμματοι ή όχι. Ντε και καλά να μας πείσετε ότι έτσι είναι. Ένδειξη ότι υπερπροσπαθούν ορισμένοι να μας αποδείξουν το δίκιο τους. 

Τελειώνω. Ήδη έχουμε αρκετούς ρατσιστές στη χώρα μας.  Με φασιστικό φανατισμό ακόμα περισσότερους κι από τις δύο πλευρές του νομίσματος. Το να παίρνουν κάποιοι το άλλο άκρο νιώθωντας ότι οφείλουν να υπερασπίσουν το αλλοδαπό στοιχείο σε κάθε πτυχή, αυτό θα μεγαλώνει το χασμα αναμεταξύ μας. Κανονίστε να βρείτε μια χρυσή τομή. Όσοι νιώθετε ότι είστε αρκετά φανατικοί σ αυτά που πιστευετε, οργανώστε καμμια πορεία τώρα το καλοκαίρι ξέρω γω, να πάθετε αφυδάτωση.


Share/Bookmark

13 σχόλια:

 1. Η στράτευση του νου ακόμα και σε φαινομενικά καλούς σκοπούς, δεν είναι ποτέ καλή, διότι σκοτώνει την κριτική σκέψη. Διότι η ζωή, πράγματι, δεν είναι μάυρο άσπρο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Άρεσε μου το φινάλε.
  Από το τίτλο προσπαθούσα να καταλάβω πού κολλά το αφυδάτωση. Αιφνιδίασε με το τέλος. :)

  Συμφωνώ με όσα γράφεις.
  Κάποιοι αντιδρούν απλά και μόνο επειδή πρέπει ντε και καλά να διαφωνήσουν. Ότι και να πεις θα είσαι λάθος.
  Δεν αξίζει καν να ασχολείσαι μαζί τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά ειναι να λέμε την άποψη μας. Οχι πως θα αλλαξει η γνωμη κανενος

   Διαγραφή
 3. Για να μειωθεί ο ρατσισμός (γιατί χλωμούλι το βλέπω να εξαλειφθεί εντελώς) πρέπει πρώτα πρώτα να εφαρμοστούν Νόμοι που να μην αδικούν τον ντόπιο, όπως κάνουν τα περισσότερα κράτη, όχι όμως και το δικό μας. Και τότε, οι αλλοδαποί που σέβονται την χώρα που τους φιλοξενεί (και υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι) πιο εύκολα θα γίνουν αποδεκτοί. Ούλλα τα άλλα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι υπερβολές και "αππώματα".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο Νεκατωμένος μου έκανε θέμα μια φορά επειδή είπα τον Χριστόφια μόγγολο. Νομίζω είναι λίγο τύπος συγκρουσιακός:)

  Για το ποστ, το μόνο που έχω να πω είναι ότι συμφωνώ απόλυτα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαχα περιμενες να μην αντιδρασουν με ετσι χαρακτηρισμο; Παντως ο νεκατομενος συνομιλησε χωρις ακροτητες προχτες.

   Διαγραφή
 5. Μας έχουν πρήξει τα ούμπαλα με το θέμα του ρατσισμού. Χώρια που θεωρώ πως οι πλείστοι δεν έχουν ιδέα για το τι σημαίνει ρατσισμός επί της ουσίας.

  Όπως και να έχει, το να εξισώνεις τους πάντες σ' αυτή τη ζωή αδικεί αυτούς που προσπαθούν περισσότερο και τα καταφέρνουν. Δεν είναι δίκαιο ως προν τον καλύτερο να τον εξισώνεις με κάποιον καταφανώς υποδεέστερο, απλά και μόνο για να μην χαρακτηριστείς ρατσιστής. Αν ήμουν Σουηδός, προερχόμενος από ένα άρτιο κοινωνικό κράτος και με σύγκριναν με έναν Τούρκο που προέρχεται από ένα κράτος με κατάφωρη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα έβγαζα καντίλες από την αδικία. Να αποδίδονται τα "του Καίσαρος" σ' αυτή τη ζωή.

  (Off the record και χωρίς καμία επιστημονική έρευνα επί του θέματος, να σου πω ότι προσωπικά, όσους γνώρισα να κόπτονται τόσο έντονα για τον ρατσισμό, όλο και κάποιο κουσούρι έχουν για το οποίο δέχτηκαν τεράστιο δούλεμα στη ζωή τους. Εξ ου και ξαφνικά την είδαν υποστηριχτές των αδυνάτων και όλων των κακομάζαλων. Εντελώς μεταξύ μας αυτά, μην αρχίσουν να μας την πέφτουν πάλι και δεν έχω όρεξη μεσημεριάτικα.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Εννοειται μεταξύ μας. Τάφος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. τζιε που λαλεις... ομολογω επρεπε να το θκιαβασω 2 φορες για να βεβαιωθω που εσιει σαρκασμο τζιε που σοβαρομιλας. ναι εν γνωστο οτι εσυγχησαμε τελευταιως τον φασιστα με τον πατριωτη, τον ακροδεξιο, τον πραξικοπιματια, τον ρατσιστη. ουλλα σε ενα μπλεντερ για να χρησιμοποιουνται καθημερινα που τον καθενα.
  νομιζω οτι ειπεν τα ουλλα το ασπρο και παχυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Είμαι ο ψυχάκιας που πετάγεται παντού και πάντοτε. Συμφωνούμε, στην ουσία είμαστε όλοι άνθρωποι, απλά ΕΤΥΧΕ να γεννηθούμε από άλλη χώρα, με άλλα χαρακτηριστικά, χρώμα, πράγματα που δεν είναι επίκτητα κτλ. Έτυχε ναν αλλοδαπός τζίνος που έκαμεν την απόπειρα. Σημαίνει πως άμα πω πως εν αλλοδαπός ο δράστης είμαι ρατσιστής; Έχουμε συγχίσει τις έννοιες σε τούτη τη χώρα. Σωστή νομοθεσία που να τηρήται. Αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Εγώ ήθελα να πω ότι είμαι ο ψυχάκιας (ετεροχρονισμένα) αλλά επρόλαβε με η Αντι-Μοκο. Επίσης θέλω να πω ότι κάποιες φορές είμαι λλίον ρατσιστρια και ότι εψές ήταν να δέρω ένα Ρουμάνο γιατί ήταν ρατσιστής μαζί μου που εκάπνιζα. Κανεί κύριε μου γιατί τόσος ρατσισμός προς του καπνιστές?:)))) Εγώ είπα σου τίποτε που είσαι ρουμάνος?:P

  Τωρά σοβαρά το βασικό μας το πρόβλημα εν το stereotyping και η κατηγοριοποίηση των ανθρώπων. Εμένα πάντως είπαν με πραξικοπηματία γιατί ο παπάς μου εν με την Ανόρθωση. Γεννημένη στα γεγονότα εν ήμουν παντως. Anw σερβίρουν μας κάτι τζιαι τρώμεν το γιατί είμαστε αρνιά (pun intended, εν ρατσισμός τούτος??:P).
  Anw άμαν σταματήσει να υπάρχει stereotyping τζιαι αποκτήσουμε τζιαι λλίν κριτικήν σκέψην τότε ίσως να καλύτερα τα πράγματα, λεώ ίσως.
  Τζιαi σταμάτα να δημιουργείς στερεότυπα τζιαι να είσαι ρατσιστής προς τον νεόκοσμο της Κύπρου, Θηβαίο imish, εγώ μόνo Σάκη ακούω ax:p

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

_______Φτιαγμένο με μεράκι και αγνή, καθαρή ειρωνεία________

____________________________________________________________________